LEIDSCH DAGBLAD
,We lopen op eieren’’, zeggen Martin (37) en Selina Kalkhoven (34). Het horecastel met drie restaurants in Alphen aan den Rijn begrijpt er niets van dat zij - in tegenstelling tot de winkels - zaterdag niet open mogen. ,,We zijn hartstikke blij voor de andere sectoren, maar wij staan ook te popelen.’’ https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20220114_34309946
,,We hebben iedere keer de hoop snel open te mogen, maar dat kan je beter niet doen’’, vertelt Martin. ,,Dan word je keer op keer teleurgesteld. Er wordt iedere keer gezegd: het zal zolang niet duren, maar de opening wordt iedere keer vooruitgeschoven. De situatie is nu wel anders dan vorig jaar rond deze tijd. Vrienden van ons gaan uiteten in Antwerpen en komen pas na middernacht thuis. Andere vrienden zijn in Spanje op vakantie en kunnen niet eens uiteten, want alle tafels zijn bezet vanwege drukte. Wij willen ook open.’’
Protest
Hoewel andere horecazaken in de rest van Nederland zaterdag uit protest de deuren openen - voor zover niet bekend in Alphen aan den Rijn -, blijven de drie restaurants van de Kalkhovens - Wet ’n Wild, ’s Molenaarsbrug en Maggie Blue - gesloten. ,,Het is wel door ons hoofd gegaan, maar wat is het nut?’’, vraagt Selina zich af. ,,Dan moeten we het met alle restaurants doen’’, vult Martin aan.
Ondanks de moeilijke tijd waarin ze verkeren, blijven Martin en Selina positief. Ze zijn ooit begonnen met hun horeca-avontuur en willen die ook succesvol voortzetten. ,,We hebben vorig jaar wel overwogen of we de drie restaurants wilden behouden, maar we zeiden tegen elkaar dat we ervoor zouden gaan’’, zegt het koppel in koor.
Tijdens de weekenden is het mogelijk om eten af te halen. Afgelopen kerst verkochten de horecaondernemers een flink aantal menu’s, zo’n 1200. ,,Dat was voor ons een opsteker’’, realiseert Selina. ,,Maar een tijdelijke. Het is toch anders dan drie volle restaurants.’’
Horecanest
Martin en Selina Kalkhoven ontmoeten elkaar in 2011 in een Alphense kroeg. Een jaar later neemt Martin Wet ’n Wild over. Selina sluit pas in 2013 aan, nadat ze door een reorganisatie haar baan kwijtraakt bij de bank. ,,Ik wilde in eerste instantie niet de horeca in, want ik kom zelf uit een horecanest. Ik weet hoe hard werken het is, geen weekenden vrij en niet thuis in de avonden. Uiteindelijk heb ik toch besloten erin te stappen.’’
In 2018 volgt de overname van ’s Molenaarsbrug, een jaar later worden Martin en Selina ook eigenaar van Maggie Blue op de Hooftstraat. Met de laatste aankoop vallen ze afgelopen donderdagavond in de prijzen bij de VOA-awards in de categorie retail en horeca. ,,Zo’n ondernemersprijs is een bekroning, zeker in deze tijd’’, vindt Selina. ,,Ik ben er dankbaar voor, het doorbreekt de negatieve vibe. We waren al eens eerder genomineerd, maar dit is echt gaaf.’’
Toekomst
De focus gaat in 2022 op de toekomst. Op 15 mei van dit jaar viert Wet ’n Wild zijn tienjarig bestaan. Martin en Selina willen het tweede lustrum niet zomaar voorbij laten gaan en een groot feest organiseren als de coronamaatregelen het tegen die tijd toelaten. Uitgebreider dan vijf jaar geleden. ,,Toen hebben we bossen bloemen uitgedeeld aan vaste klanten. Nu willen we het uitgebreider aanpakken. Je zou verwachten dat het tegen die tijd weer mag, maar ik ga nergens meer vanuit’’, is Martin cynisch. ,,Mei is nog heel ver weg’’, reageert Selina.
De Alphense horecaondernemers hebben het vaste personeel zo veel mogelijk in dienst kunnen houden tijdens de coronacrisis. Al blijft er een personeelstekort in de horeca. ,,Dat was er voor de coronacrisis al en nu helemaal. Er zijn genoeg werknemers die wat anders zijn gaan doen. Wat ook een probleem is, zijn de stijgende grondstofprijzen. In de supermarkten zijn sommige producten 8 procent in prijs gestegen. Dat gebeurt bij ons ook door leveranciers. Of dat gaat nog gebeuren. En wij kunnen straks niet anders dan de prijzen doorberekenen.’’
Belasting
Zelfs als de restaurants binnenkort weer open mogen, dan nog staan Martin en Selina voor een behoorlijke uitdaging: het terugbetalen van de uitgestelde belasting en het overbruggingskrediet bij de bank. ,,Het deel van de lening dat we voor de coronacrisis hebben afgelost na de aankoop van de twee laatste restaurants, is er nu weer bijgekomen’’, zegt Martin. ,,We kunnen weer opnieuw beginnen, maar we komen er wel uit. We zijn deze crisis tot nu toe goed doorgekomen. We hebben een goed team staan en ik heb er alle vertrouwen in. We hopen dat alles zo snel mogelijk weer open kan. Wat zou het toch lekker zijn als we niet meer hoeven te leven met de dag of de week.’’